فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 34 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 34 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا مرادی نجف آبادی، مریم محسن پور*، علیرضا کیامنش صفحه 1
    زمینه و هدف

     امروزه جایگاه تفکر انتقادی در پیشبرد موفقیت تحصیلی و شغلی دانشجویان، اهمیتی دوچندان یافته است و بر همین اساس بسیاری از موسسات آموزش عالی، تقویت تفکر انتقادی دانشجویان را یکی از اهداف نهایی خود قلمداد می کنند. پژوهش حاضر، با هدف توصیف ادراک دانشجویان تحصیلات تکمیلی از سطح دوم «توضیح دادن موضوع متن» و سوم «تحلیل منطق متن» تفکر انتقادی بر مبنای چارچوب پل و الدر (2012) صورت گرفت.

    روش پژوهش

     این پژوهش براساس رویکرد کیفی و روش پدیدارنگاری انجام شد. مشارکت کنندگان 15 نفر، دانشجوی سال اول، دوم و فارغ التحصیلان رشته روان شناسی تربیتی دوره کارشناسی ارشد دانشگاه الزهرا (س) در سال های تحصیلی 97-1395 بودند که براساس تمایل داوطلبانه، در این پژوهش شرکت کردند. ابتدا از آن ها خواسته شد تا بخشی از متن کتاب "هنر عشق ورزیدن" را بخوانند و سپس به سوال های موجود در سطح دوم و سوم تفکر انتقادی پاسخ دهند. اطلاعات، بر مبنای روش استقرایی تحلیل شدند. طبقه های توصیفی با افق های درونی و بیرونی و نیز فضای نتیجه ترسیم شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش بیانگر هشت طبقه توصیفی شامل؛ توضیح دادن موضوع متن بر مبنای راهبرد بسط معنایی، به کارگیری استدلال قیاسی، یادآوری دانش ادبی پیشین، تحلیل متن با توجه به مولفه های تفکر انتقادی، تشخیص نامناسب مولفه های تفکر انتقادی، پرسش های اکتشافی در مقابل پرسش های غیر اکتشافی، بیان کلی از محتوای متن و غلبه دیدگاه فرد بر نویسنده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، به منظور ارتقاء سطوح تفکر انتقادی دانشجویان توصیه می شود، آموزش مولفه های تفکر انتقادی و تقویت مهارت خواندن انتقادی مورد توجه سیاست گذاران نظام آموزش عالی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توضیح دادن، تحلیل کردن، تفکر انتقادی، پدیدارنگاری، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، چارچوب پل و الدر
  • مسعود کبیری* صفحه 2
    هدف

     معیارگزینی یکی از فنون سنجش برای طبقه بندی معتبر آزمودنی ها است. در این مطالعه، تاثیر استفاده از دو روش معیارگزینی نقطه گذاری معیار و علامت گذاری بر نتایج حاصله از مطالعه کلان مقیاسی تحلیل شد که برای سنجش یادگیری ریاضی پایه ششم در بین دانش آموزان شهر تهران اجرا شده بود.

    روش پژوهش

    این روش ها روی داده های سنجش کلان مقیاس استانی که بر 9720 دانش آموز پایه ششم شهر تهران اجرا شده بود، مقایسه شدند. مشارکت کنندگان در این پیمایش در مجموع 264 سوال ریاضی را پاسخ دادند و پاسخ های آنان با استفاده از روش مقادیر محتمل تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که به کارگیری روش نقطه گذاری معیار باعث می شود که به ترتیب 75، 48، 18 و 2 درصد از دانش آموزان حداقل نمرات لازم را در سطوح عملکردی پایین، متوسط، بالا و پیشرفته کسب کنند. هم چنین، با استفاده از این روش 9/23 درصد از سوالات در همان سطحی قرار گرفتند که توسط کارشناسان موضوعی تعیین شده بودند. در مقابل، مقایسه فاصله میانگین های متوالی پارامتر جایگاه با انحراف معیار جایگاه در سطوح عملکردی، کیفیت دسته بندی اولیه کارشناسان برای استفاده در روش علامت گذاری را زیر سوال برد. علاوه براین، تاثیر استفاده از پنج احتمال پاسخ 52/0، 57/0، 62/0، 67/0 و 75/0 بر دسته بندی دانش آموزان نشان داد که با وجود تاکید پیشینه پژوهشی بر احتمال پاسخ 67/0، کم ترین احتمال پاسخ (52/0) نتایج واقعی تری را نسبت به بقیه تولید می کند ولی هم چنان در مقایسه با روش نقطه گذاری معیار معیار سخت گیرانه ای به نظر می رسد.

    نتیجه گیری

    باید به معیارگزینی به عنوان یک مبحث فنی در همه سنجش هایی که درجه بندی یا قبول و ردی یکی از تبعات شرکت در آزمون است، توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: معیارگزینی، نقطه گذاری معیار، علامت گذاری. آموزش ریاضی
  • احمدرضا اسکندری، پریسا ایرانژاد*، رضا محمدی، مهتاب سلیمی، رمضان جهانیان صفحه 3
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و ارایه الگوی مناسب اعتبارسنجی در سطح گروه آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی انجام شده است.

    روش پژوهش

     روش پژوهش ترکیبی از نوع طرح متوالی تبیینی و از لحاظ هدف در زمره تحقیقات کاربردی قرار می گیرد. جامعه آماری در بخش کمی شامل مدیران گروه ها و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی و در بخش کیفی شامل صاحب نظران و اعضای هیات علمی بودند. حجم نمونه بخش کمی 36 نفر از مدیران گروه های آموزشی و 97 نفر اعضای هیات علمی گروه ها به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و در بخش کیفی 66 نفر اعضای هیات علمی خبره و متخصص حوزه مورد مطالعه به روش نمونه گیری غیرتصادفی از نوع گلوله برفی تعیین شدند. از ابزارهای پرسشنامه محقق ساخته، مصاحبه و چک لیست استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها و ابزار پژوهش با استفاده از نظرات متخصصان و اساتید راهنما و مشاور تعیین گردید و پایایی پرسشنامه ها با ضریب آلفای کرونباخ 0/97 برآورد شد. برای تحلیل داده ها از روش‏های آمار توصیفی و استنباطی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که از دیدگاه افراد نمونه، کیفیت ابعاد وفرایند اجرای طرح ارزیابی درونی و بیرونی دانشگاه بالاتر از حد متوسط می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد پنج گام برای اعتبارسنجی در سطح گروه آموزشی ضروری است و تعداد 8 عامل، 42 ملاک و 214 نشانگر اعتبارسنجی مشخص گردید و الگوی اعتبارسنجی از برازش مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، ارزیابی درونی، ارزیابی بیرونی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • علیرضا کرمی گزافی*، سارا مهرابی، فرزاد زندی صفحه 4
    هدف

     پژوهش حاضر به ارزشیابی سوالات شیمی کنکور سراسری گروه علوم تجربی در سال 1396 با استفاده از نظریه سوال-پاسخ می پردازد.

    روش پژوهش

     پژوهش کاربردی، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری کلیه داوطلبان کنکور سراسری گروه علوم تجربی در سال 1396 و نمونه آماری 5000 پاسخنامه از میان پاسخنامه های داوطلبان شرکت کننده در این سال است و محاسبات با نرم افزارهایNOHARM ، IRTPROو EXCEL انجام شده است.

    یافته ها

    براساس نظریه کلاسیک و سوال پاسخ، پارامترهای تک تک سوالات محاسبه شد. نتایج نشان داد 7 سوال هم با مدل یک پارامتری و هم دو پارامتری و 21 سوال با مدل سه پارارمتری برازش مناسبی نشان می دهند و 13 سوال نیز با هیچکدام از مدلهای نظریه سوال-پاسخ برازش نشان نمی دهند. تحلیل سوالات با مدل سه پارامتری نشان داد که 26 سوال از نظر ضریب تشخیص قوی (a>1.3)، 6 سوال متوسط و 3 سوال ضعیف (a<0.65)می باشد. همچنین از نظر دشواری 11 سوال بسیار سخت (b>1.2) و 24 سوال مناسب (-1.2<b<1.2) بودند. سوال c≥0.2 بود که بیانگر حدس پذیری بالای سوالات شیمی آزمون است.

    نتیجه گیری

    این آزمون 35 سوالی، دارای ضریب دشواری 3/0 و عامل حدس حدود 2/0 است و برای سطوح توانایی در گستره توانایی 5/0- تا 2 بیشترین آگاهی و کمترین خطا را دارد با توجه به فراوانی داوطلبان در این محدوده از توانایی، به نظر می رسد این آزمون توانایی لازم برای تشخیص داوطلبان مختلف و انتخاب عادلانه آنها برای دانشگاه ها را داشته باشد. آلفای کرونباخ آزمون 934/0 و نشان دهنده پایایی عالی آزمون می باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، کنکور، آموزش شیمی، کلاسیک، نظریه سوال پاسخ
  • مسلم دانش پایه*، فریبرز درتاج، فضل الله حسنوند، فاطمه قائمی صفحه 5
    هدف

     پژوهش پیش رو با هدف ساخت و اعتبار‎یابی پرسشنامه چندبعدی اضطراب بیماری‎ پاندمی‎ کروناویروس انجام شده است.

    روش پژوهش

     جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی افراد ساکن در استان لرستان بود که در سال 1399-1398 با اثرات پاندمی‎ کروناویروس روبرو شدند. نمونه موردپژوهش بر اساس فرمول کوکران 384 نفر بود که به صورت نسبتا یکسان از میان زنان و مردان به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. برای تحلیل داده‎ها از روش تحلیل عاملی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری مرتبه اول و دوم استفاده شد.

    یافته ها

    در بخش یافته‎ها، پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ برابر با 88/0 محاسبه شد. میزان همبستگی میان اضطراب با سبک‎های مقابله ای رویاروگر، گریز (اجتناب)، انکار و مسئولیت پذیری به ترتیب برابر با 62/0، 57/0 38/ - و 52/0- به دست آمد که نشان گر روایی ملاکی پرسشنامه بود. نتایج تحیلی عاملی اکتشافی چهار بعد را نشان داد که به ترتیب ابعاد جسمی، شناختی، اجتماعی و هیجانی نامگذاری شدند. تحلیل عاملی تاییدی، نتایج حاصل از روایی محتوایی این پرسشنامه ، یعنی چهار عاملی بودن سازه ی اضطراب در رویارویی با پاندمی‎ کروناویروس را تایید کرد و معناداری وجود چهار بعد در مفهوم اضطراب پاندمی‎ کروناویروس را نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج گویای این بود که پرسشنامه چندبعدی اضطراب پاندمی‎ کروناویروس با اندازه‎گیری چهار بعد جسمی، شناختی، اجتماعی و هیجانی، ابزاری مناسب برای تعیین میزان اضطراب در بحران بیماری های پاندمیک‎ است.

    کلیدواژگان: اضطراب، اضطراب بیماری‎های پاندمیک‎، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی مرتبه اول و مرتبه دوم
  • مریم سعیدصبائی*، انیس پوررجب، مهرانگیز صدیق، الناز سعیدصبائی صفحه 6
    هدف

    ارزیابی عملکرد، رویکردی سیستماتیک و داده گرا در راستای مدیریت سازمانی است که نتایج آن می تواند در جهت نیل به تعالی، چگونگی حرکت از وضعیت فعلی به وضعیت مطلوب، تقویت عملکرد و ارتقای خدمات دهی موثر باشد. این مطالعه، با هدف سنجش کیفیت دوره های آموزشی، در قالب یک مسئله تصمیم گیری چند معیار با 9 معیار و 11 گزینه به ارزیابی دوره های آموزشی در شهرداری رشت پرداخته است. هدف آن است که دوره های آموزشی بر پایه معیارهای از پیش تعیین شده ای اولویت بندی شوند.

    روش پژوهش

     در این راستا از روش شانن آنتروپی برای تعیین وزن معیارها و از تاپسیس فازی جهت اولویت بندی بین گزینه های تصمیم (دوره های آموزشی) استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در شهرداری رشت، دوره های آتش نشانی دارای بالاترین کیفیت در برگزاری و دوره های حمل و نقل و ترافیک از کمترین کیفیت بر پایه معیارهای به کار گرفته شده برخوردار بوده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی معیارها نشان داد که از میان معیارهای مورد بررسی، میزان ارتباط دوره با شغل، فعالیت های کلاسی، افزایش آگاهی در نتیجه شرکت در دوره و ارتباط دوره با پست سازمانی به ترتیب چهار معیار اول مورد توجه در میان مصاحبه شوندگان جهت سنجش دوره های آموزشی هستند. همچنین نتیجه بررسی گزینه ها (دوره های آموزشی) بر پایه معیارهای به کار گرفته شده در این مقاله نشان داد که در شهرداری رشت، دوره های آتش نشانی دارای بالاترین کیفیت در برگزاری و دوره های حمل و نقل و ترافیک از کمترین کیفیت بر پایه معیارهای به کار گرفته شده برخوردار بوده اند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تاپسیس فازی، آنتروپی شانن، آموزش
|
  • Zahra Moradi Najaf Abadi, Maryam Mohsenpour *, AliReza Kiamanesh Page 1
    Background and Objective

    Nowadays, the importance of critical thinking in promoting students’ academic and careersuccess has increased. Therefore, many higher educational institutions consider reinforcing critical thinking as one of their ultimate goals. The present study was conducted with the aim of describing the graduate students ' perception of the second level “explicating the thesis of a text “and third level “analyzing the Logic of Text” of critical thinking based on Paul and Elder framework (2012).  

    Methods

     This research was conducted based on a qualitative approach, and phenomenography method. 15 voluntary Participants were from first year, second year and graduated educational psychology students of at master level from Alzahra University, in the academic year of 2016-2018. First of all, they were requested to read a part of the book entitled “Art of Loving” and answer to the questions of second and third level of critical thinking. Then, data were analyzed based on the inductive method. The categories description was plotted with internal and external horizons and outcome space.

    Results

    The results showed eight descriptive category including, explicating the thesis of a text based on the elaboration strategy, application of deductive reasoning, remembering of prior literacy knowledge, text analysis with regard to the components of critical thinking, inappropriate diagnosis of critical thinking components, exploratory questions vs no exploratory questions, general expression of content of text and overcoming the person's vision on author vision.

    Conclusion

    Therefore, to promote the critical thinking of students, it is recommended the instructing of critical thinking components and strengthening critical reading skills be considered by policy makers of higher education.

    Keywords: Explicating, Analyzing, Critical Thinking, phenomenography, Graduated Students, Paul, Elder Framework
  • Masoud Kabiri * Page 2
    Objective

    Standard setting is one of the assessment techniques to create valid classifications of examinees. In present study, the effect of two standard setting methods, benchmark and bookmarking, was examined in results of a large-scale study, which was planned for assessing mathematics learning in sixth grade students of Tehran city.

    Methods

    Two methods were compared using data of a provincial large-scale assessment which carried out on 9720 sixth grade students in Tehran city. They asked 264 mathematics items and their response were analyzed by plausible values. 

    Results

    Results of applying benchmark showed that 75, 48, 18, and 2 percent of students attained minimum scores in low, mediate, high, and advanced levels; respectively. In addition, 23.9 percent of items located in the same level that identified by content experts. In contrast, quality of classification by content experts in bookmarking was critiqued due to comparing of successive averages with standard deviations of location parameters. Moreover, effect of using five response probabilities: 0.52, .057, 0.62, 0.67, and 0.75 in classification of students indicated that, in spite of recommendation of response probability 0.67 in literature, the lowest response probability (0.52) produced the most realistic results rather than other response probabilities, however, this is still a strictly standard comparing benchmarking methods.

    Conclusion

    Standard setting should be considered as a technical issue in all assessments that grading or pass/fail is consequent of the test.

    Keywords: standard setting, benchmark, bookmarking, math education
  • AhmadReza Eskandari, Parisa Irannejad *, Reza Mohammadi, Mahtab Salimi, Ramazan Jahaniyan Page 3
    Objective

    The aim of this study was to design and present an appropriate validation model at the level of the Department of Islamic Azad University.

    Methods

    The research method is a combination of consecutive explanatory design and in terms of purpose is among the applied research. The statistical population in the quantitative part included the heads of departments and faculty members of the Islamic Azad University and in the qualitative part included experts and faculty members. Quantitative sample size of 36 department heads and 97 faculty members was determined by random stratified sampling method and in qualitative section 66 expert faculty members and field specialists were determined by non-random snowball sampling method. Researcher-made questionnaire, interview and checklist were used. The face and content validity of the questionnaires and research tools were determined using the opinions of experts, supervisors and consultants and the reliability of the questionnaires was estimated with Cronbach's alpha coefficient of 0.97. Descriptive and inferential statistical methods and structural equation modeling were used to analyze the data

    Results

    Findings showed that from the perspective of the sample, the quality of the dimensions and the process of implementing the internal and external evaluation plan of the university is above average.

    Conclusion

    The results showed that five steps are necessary for validation at the departmental level and the number of 8 factors, 42 criteria and 214 validation indicators were identified and the validation model has a good fit

    Keywords: Accreditation, Internal Evaluation, External Evaluation, Islamic Azad University
  • AliReza Karami Gazafi *, Sara Mehrabi, Farzad Zandi Page 4
    Objective

    The aim of this study is to evaluate the chemistry questions of university entrance exam (concur) in 2017 by using item-response theory.

    Methods

    This is an applied, descriptive research. 5,000 answer sheets of participants in Empirical Science group, were selected randomly as sample. All parameters were calculated with NOHARM and IRTPRO and EXCEL softwares.

    Results

    First the initial assumptions of IRT theory (unidimensionality and local Independence) were investigated. The parameters of each questions such as difficulty and discrimination coefficient, were calculated based on the classic and the item response theories. The results showed that 7 questions show a good fit with one and two parameter models and 21 questions are also compatible with three-parameter model and 13 questions don’t fit with any IRT models. The analysis with 3-PL-IRT showed the discrimination coefficient of 26 questions are strong (a> 1.3), 6 are moderate and 3 are weak (a <0.65). Also 11 questions were very difficult (b> 1.2) and 24 questions were appropriate (-1.2

    Conclusion

    The results showed that 3-PL IRT model has a better fit with the test. All questions are efficient in terms of discrimination coefficient and have a high level of difficulty and also guessing parameter is high in this test. The test’s questions have the highest Information and the least error for a high level of ability (range -1 to 2).

    Keywords: Evaluation, University Entrance Exam, Chemistry Education, Classic Theory, item-response theory
  • Moslem Daneshpayeh *, Fariborz Dortaj, Fazlollah Hasanvand, Fatemeh Ghaemi Page 5
    Objective

     Research ahead with the goal Construct and Validation of the Coronavirus pandemic Multidimensional Anxiety questionnaire done.

    Methods

    The statistical population of the study included all people living in Lorestan province who faced the effects of Coronavirus pandemic in 2020 The sample was 384 people based on the Cochran's formula, which was selected as a sample of men and women in relatively equal proportions. To analyze the data, the factor analysis method based on the structural equation model of the first and second order was used.

    Results

    In the findings section, the reliability of the questionnaire was calculated based on Cronbach's alpha of 0.88. The correlation between anxiety and coping styles, avoidance, denial, and responsibility was 0.62, -0.37, and -0.57, respectively, indicating validity. The criterion was a questionnaire. Exploratory factor analysis showed that the four dimensions of physical, cognitive, social and emotional respectively. Confirmatory factor analysis confirmed the results of the content validity of this questionnaire, ie the four-factor anxiety structure in facing with Coronavirus epidemic, and showed the significance of the existence of four dimensions in the concept of pandemic anxiety.

    Conclusion

    The results showed that the Coronavirus pandemic Multidimensional Anxiety questionnaire, measuring four physical, cognitive, social and emotional dimensions, is a suitable tool for determining the level of anxiety in pandemic crises.

    Keywords: Anxiety. Coronavirus pandemic Anxiety, Exploratory Factor Analysis, first, second-order factor analysis
  • MARYAM SAEEDSABAEE *, Anis Pourrajab, Mehrangiz Sedigh, Elnaz Saeedsabaee Page 6
    Objective

    Performance appraisal is a systematic, data-driven approach to organizational management whose results can be effective in achieving organizational excellence, the quality of moving from status to desirable status, enhancing performance and improving service delivery. This study defines the issue of educational quality assessment in Rasht municipality in the form of a multi-criteria decision-making problem with 9 criteria and 11 alternatives. This paper is intended to analyze training courses and determine the orders of them based of some criteria in order to be used in future training programs.

    Methods

    For solving the problem, Shannon entropy is developed to determine subjective weights and TOPSIS method is used for finding the preferences among alternative (courses).

    Results

    the results shows that in this municipality on the basis of criteria used in the study, the educational quality of firefighting course is the highest level and this state in transport and traffic management course is the lowest level.

    Conclusion

    This paper is intended to analyze training courses and determine the orders of them based of some criteria in order to be used in future training programs. The results shows that the mentioned methods can be used in organizational performance appraisal if they are defined in a multi-criteria decision making problems.

    Keywords: Performance Appraisal, fuzzy TOPSIS method, Shannon entropy method, education